پروژه کارآفرینی تولید جفت بلوط در مناطق محروم

Instagram

بلوط ثروت طبیعت زاگرس

بلوط از مهمترین درختان نیمه غربی ایران و منطقه زاگرس است که جنگل‌های آن از جنوب استان آذربایجان غربی تا غرب استان فارس گسترده. در این میان، استان کهگیلویه و بویراحمد نیز که حوزه اصلی فعالیت خیریه بارقه نور جهت توانمندسازی است، بخش قابل توجهی از این جنگل‌ها را در خود جای داده (چیزی در حدود یک‌هشتم کل مساحت جنگل‌های بلوط ایران). بنابراین بلوط را می‌توان به‌عنوان یکی از ارزشمندترین ثروت‌‌های طبیعی این استان در نظر گرفت.

خیریه بارقه با نظر به منبع سرشار جنگلهای بلوط در استان کهگیلویه و بویراحمد، از آذر ماه 1400 پروژه خرید جَفت بلوط از روستاییان را با هدف ایجاد اشتغال پایدار در مناطق کم‌برخوردار این استان آغاز کرده است.

نقشه جنگل های زاگرس
‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌پراکندگی جنگل‌های بلوط
پوست کندن بلوط با رنجوک

جفت بلوط چیست؟

جفت بلوط لایه‌ی نازک تیره رنگی است که بین میوه بلوط و پوست خارجی آن قرار می‌گیرد. این ماده که باعث تلخ شدن میوه بلوط می‌شود، نه تنها اغلب برای روستاییان کاربردی نداشته که ماده نامطلوبی به حساب می‌آمده است.

اما درصد بالای تانن و خاصیت آنتی‌باکتریال و سایر ویژگی‌ها، جفت بلوط را در صنایع مختلف دارویی، دامپزشکی، غذایی و رنگرزی ماده پرکاربردی کرده است. از جمله کاربردهای این ماده، استفاده از آن برای فرمولاسیون و تولید دارو دامپزشکی ضدانگل کوکسی فیت (Cocci phyt) است.

کارآفرینی در مناطق محروم

مردم زاگرس که از گذشته به جمع‌آوری بلوط و جداسازی پوسته این میوه مشغول بوده‌اند و میوه آن را برای اهداف مختلفی مثل خوراک دام و پخت نان به مصرف می‌رسانند، اکنون می‌توانند با جداسازی جفت بلوط و فروش آن به خیریه بارقه نور منبع درآمد جدیدی داشته باشند.

با اجرای موفق این پروژه در استان کهگیلویه و بویراحمد طی دو و نیم سال گذشته بیش از 5.6 میلیارد تومان از مناطق شهری به مناطق روستایی تزریق شده که به درآمدزایی برای حدود 5000 نفر انجامیده است. امید که بتوانیم با تضمین بازار خرید این محصول و گسترش این طرح از طریق انجام پروژه‌هایی مثل طراحی دستگاه جداساز جفت بلوط، گامی مؤثر در جهت توانمندسازی و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق محروم ایران عزیزمان برداریم.

عکس جفت بلوط